Logo Spelarosa, naar de homepage terug
Nieuwsbrief
Spelarosa ® Roos

Mooi en gezond. Spelarosa® rozen komen van meer dan vijftien wereldbekende rozenontwikkelaars, door ons getest in het (veelal koude) Nederlandse klimaat alvorens ze geïntroduceerd worden. Elke rozenplant die de kwekerij verlaat is getest op gezondheid, groei en bloeirijkheid. Om de rozen mooi en sterk te houden geven wij u hieronder enkele tips.

Wanneer rozen planten?
asdssad

Rozen kunnen tegenwoordig het gehele jaar door geplant worden. Tenminste, die rozen die in pot gekweekt worden. Alle rozen in het Spelarosa® programma worden in pot geleverd, het voordeel hiervan is dat de roos, mits juist behandeld, altijd aanslaat na het planten. De mooiste tijd om rozen te planten blijft het najaar, oktober, november,(mits geen vorst), zijn mooie “plantmaanden”. Bovendien is de kans dat een rozensoort uitverkocht is zeer klein.De volgende perioden zijn vanaf februari (mits geen vorst)en tenslotte vroeg in de zomer (vanaf begin juni) als de meeste Spelarosa® rozen bloeien. Dat heeft weer als voordeel dat u de roos in bloei kunt beoordelen en gelijk aanschaffen. 

Het planten van rozen
asdssad

Het beste is om de grond waarin u de rozen gaat planten van tevoren klaar maakt. Omspitten met wat mest. Als u de rozen in plantenbakken of mooie sierpotten gaat planten zorgt u er dan wel voor dat de potten een goede waterafvoer hebben. (Gaten onder in de potten). Ook goede potgrond is gewenst natuurlijk. Het is ook mogelijk om de rozen in de fraaie potten waarin ze geleverd worden laten staan. U kunt later dan altijd nog beslissen of u de roos in een grotere pot, in de “volle grond” omplant of gewoon laat staan natuurlijk.

Winter bescherming
asdssad

Alle Spelarosa® soorten zijn getest op “winterhardheid”. Het kan echter gebeuren dat we weer eens een heel strenge winter krijgen. In dat geval is het zaak om uw rozen, (evenals vele andere planten overigens), te beschermen. Indien u de rozen met ongeveer 15 cm grond  “aan aard”, uiteraard voordat het streng gaat vriezen, kan er niets gebeuren. Zoals gezegd kunnen de Spelarosa rozen “tegen een stootje”.

Snoeien van rozen
asdssad

Grootbloemige en trosrozen snoeit u half maart. Soms is men angstig om de schaar erin te zetten. U knipt dunne takjes eerst geheel weg, de middellange takken dusdanig dat de takken die overblijven 7-8 cm. lang zijn. De dikke takken snoeit u tot op zo'n 10-12 cm. Van klimrozen knipt u de dode en dunne takken weg. Van de overige takken knipt u niets, klimrozen bloeien immers het best op de in het vorig seizoen gevormde takken. Heesterrozen en bodembedekkende rozen kunt u snoeien op desgewenste hoogte. Dit doet u met de heggenschaar of bij grotere vakken met een elektrische heggenschaar. Patiorozen kunt u terugsnoeien tot 6-8 cm. na het eerste jaar. Naarmate de rozen ouder worden kunt u jaarlijks iets terugsnoeien.

Gewasbescherming
asdssad

Ook rozen kunnen ziek worden. Ondanks dat wij bijzonder streng de Spelarosa® rozen op gezondheid selecteren kunnen ze luis krijgen, veelal aangestoken door naburige planten. Ook schimmelziekten kunnen in de loop der tijd voorkomen. Het Spelarosa®-assortiment heeft milieuvriendelijke middelen tegen kwalen en ziekten. Overigens kunt u tegen luis ook zeepsop inzetten. U kunt het gewas waarin zich luis bevindt goed natspuiten en dit na een week nog eens herhalen.